By Peter Carlsson

Tankar, reflektioner och hugskott.

Autencitet på allas läppar

Autenticitet är ordet för dagen. Och få gånger har väl ett ord varit på så många olika sorters läppar. I vanliga fall brukar modeord hålla sig till en eller några branscher åt gången. Men begreppet ”autenticitet”, eller ”äkthet”, tycks nu dyka upp lite varstans.

”Kunder bedömer erbjudanden i termer av dimensionen falsk-äkta. Upplevelser som verkligen vill beröra kunder måste uppfattas som äkta, inte iscensatta. Därför är autenticitet det nya nyckelordet.” De orden tillhör Magnus Söderlund, professor på Handelshögskolan i Stockholm, författare till ett antal populära marknadsföringsböcker. Magnus tillhör marknadsföringsbranschen, om än en något mindre kommersiell sida av den. Det är en bransch som sällan är sen att ta till sig och slita ut begrepp och fraser.

Men även på andra ställen dyker ”autenticitet” upp. Bland annat i kostsammanhang, i dag i artikeln ”Lighttrenden är död – nu tar smöret revansch”. Även i en betydligt mer litterär kontext talas det om autenticitet, t ex i artikeln ”Systemskifte i Bregottfabriken”. (Oops – någon som tänkte på sammanträffandet i tematiken …)

Jo, så nog befinner sig ett behov av äkthet i vårt fokus. Men är det egentligen något nytt? Har vi inte alltid krävt äkthet? Eller är det något som vuxit fram tack vare nya media och sociala sådana i synnerhet? Jag menar, i ett sammanhang där man tvingas kommunicera med varandra på något så när lika villkor måste väl kraven på äkthet och uppriktighet vara större, eller i alla fall tydligare?

Eller så handlar allt bara om perception. Om vårt ständigt föränderliga sätt att uppfatta saker. Det vi uppfattar som äkta i dag, visar sig kanske vara en chimär, en falskhet, en villfarelse i morgon.

Annonser

Filed under: Allmänt, Arbete, Skriverier, , , , , ,

Jag stödjer projektet Gula hund

Bekämpa främlingsfientlighet!

Vi gillar olika!

Följ mig på Twitter

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

%d bloggare gillar detta: