By Peter Carlsson

Tankar, reflektioner och hugskott.

Vår pissiga inställning till vår egen omgivning

Var ute med hunden och sambon i skogen längs havet i går. Vi har förmånen att bo nära båda. Platsen var Hagestad naturreservat, precis intill Dag Hammarskjölds Backåkra, och stranden precis nedanför. En tur där brukar alltid vara en lisa för själen och vidgar intrycken. Gårdagens promenad blev dock ingenting annat än en tydlig påminnelse om vår pissiga inställning till vår egen omgivning, till naturen och till våra medmänniskor. Hur vi i dag, år 2009, fortfarande kan tro att havet är så stort att det vi pytsar ut där ”bara försvinner” är en fullständig gåta för mig.

Havet tar emot och ger tillbaka

Havet tar emot och ger tillbaka

Världshaven är bokstavligt talat fulla av sopor. Det vi stötte på under vår promenad är blott skuggan av en viskande antydan om vad som egentligen flyter runt därute. Att stå och gå i denna lilla viskning och ändå bli överväldigad av mängden skit är en nedslående känsla.

Frutti di Mare

Frutti di Mare

Samtidigt blir jag förbannad. Här skyfflar vi runt med en massa pseudofrågor rörande miljön och vår omgivning när det finns faktiska, påtagliga, reella problem att ta tag i här och nu. Och som vanligt gör vi ingenting förrän det är för sent. Som vanligt är vi reaktiva (precis som med det här inlägget) i stället för proaktiva. Tröttsamt. Här är i alla fall en bra sammanställning över både hot och möjligheter.

"Samtidigt, en mil därifrån, samlades man till ett upprop mot byggandet av ett vindkraftverk eftersom man fruktade att det skulle störa landskapsbilden."

"En mil därifrån, samlades man till ett upprop mot byggandet av ett vindkraftverk eftersom man fruktade att det skulle störa landskapsbilden."

Det tråkiga är att vi envisas med att se på naturen och miljön som vore det en bild. Så länge det är vackert framför ögonen ids ingen göra något. Vi protesterar mot vindkraft för att det stör vår bild av landskapet och horisonten. Vi tillåter oljebolag utföra dubiösa undersökningar i vår närmiljö för att ”de lovar att göra allting fint igen”.

Dagens fångst

Fiskafänge

Hela vår tillvaro tycks vara färgad av inställningen ”det man inte ser har man inte ont av”. Men när vi väl ser det då, när skiten ligger där på vår egen trappa och vi vadar runt i resterna av det som en gång var … Hur agerar vi då?

Annonser

Filed under: Allmänt, Personligt, Skriverier, , , , , , ,

Jag stödjer projektet Gula hund

Bekämpa främlingsfientlighet!

Vi gillar olika!

Följ mig på Twitter

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

%d bloggare gillar detta: