By Peter Carlsson

Tankar, reflektioner och hugskott.

Transparens en nödvändighet – men inte självklart för alla

I ett inlägg på bloggen Same Same But Different skriver i dag Emanuel Karlsten om transparens och det självklara i att vara så öppen som möjligt. Han gör det utifrån ett journalistiskt och ”bloggosfäriskt” perspektiv. Och naturligtvis har han rätt. Transparens och öppenhet är förstås alltid bättre än slutenhet och grumliga sammanhang. Oavsett vilket perspektiv man har.

Men tyvärr är transparens fortfarande en bristvara på många områden, inte minst inom företagsvärlden. Där tycks det fortfarande vara just grumlighet, oklara motiv och missriktad omsorg om det egna som är ledande. Ett tydligt exempel på vad som utspelar sig i grumlighetens bakvatten åskådliggörs med stor tydlighet i ett fall som just nu cirkulerar i bloggosfären – The Incompetence of American Airlines & The Fate of Mr. X. Exemplet skulle vara enkelt att avfärda som ”typiskt amerikanskt”, men om man tänker ett varv till lär man snart inse att det finns ett antal företag/organisationer där i princip samma sak skulle kunna utspela sig. Även här hemma.

Ett bra exempel på avsaknad av transparens här hemma är väl om något när Stampen beslutar sig för att ge sitt stöd åt ACAP för att hindra sökmotorer att indexera innehåll. Så enkelt är det att förvandla möjligheter till hot.

Så tyvärr. Transparens är inte en självklarhet. Däremot en nödvändighet för överlevnad i en modern och dialoganpassad värld.

Annonser

Filed under: Arbete, Personligt, Skriverier, , , , , , , , , , , , , , ,

One Response - Comments are closed.

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Peter Carlsson, Sanna Ohlander. Sanna Ohlander said: RT @pcarlsson: Transparens inte självklart, men nödvändigt: http://bit.ly/121FSo […]

Jag stödjer projektet Gula hund

Bekämpa främlingsfientlighet!

Vi gillar olika!

Följ mig på Twitter

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

%d bloggare gillar detta: