By Peter Carlsson

Tankar, reflektioner och hugskott.

Feta korrelationer

Det ”oomtvistade sambandet mellan mättat fett och hjärtsjukdomar” som nämns i en debattartikel i dagens Ystads Allehanda är ett falsarium som inte blir mer sant för att det upprepas gång på gång. Påståendet har tyvärr tillåtits forma mycket av västvärldens syn på kosthållning och har sitt ursprung i den så kallade Seven Countries Study av Ancel Keys. Om man vill vara diplomatisk kan man säg att felet med undersökningen är att den förväxlar korrelation med kausalitet*.

Det finns naturligtvis betydligt mer än ”några få kritiska men högljudda läkare” som ifrågasätter det påstådda sambandet. Några exempel på kritiska studier är som följer:

Malmö Kost Cancer-studie
Interheart-studien
Women´s Health Initiative Dietary Modification Trial
The Nurses´ Health Study
The Health Professionals´ Follow-up Study
• UK Heart Health and Thoracic Dietitians Interest Group

Ingen av dessa studier har funnit samband som dem Ancel Keys pekar på mellan mättat fett, kolesterol och hjärtsjukdomar.

*/: Ett klassiskt exempel på vad som kan hända vid förväxling av korrelation med kausalitet är de studier i Storbritannien som visar att år med hög nativitet ofta sammanfaller (korrelerar) med år då äppleskörden är särskilt god och äpplekonsumtionen stiger. Det är dock endast dårar som skulle påstå att förhöjd äpplekonsumtion skulle vara en orsak (kausalitet) till graviditet.

Edit 12/3: Geografisk precision av äpple-/graviditetsstudierna.

Annonser

Filed under: Allmänt, Personligt, , , , , , , , , ,

Jag stödjer projektet Gula hund

Bekämpa främlingsfientlighet!

Vi gillar olika!

Följ mig på Twitter

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

%d bloggare gillar detta: